Ośrodek Sportu i Rekreacji w mieście intensyfikuje starania o znalezienie najemcy na punkty gastronomiczne, mając na uwadze zbliżające się otwarcie stadionu Orlen im. Kazimierza Górskiego. Rozgrywka z Polonią Warszawa, która oficjalnie uświetni otwarcie obiektu, zaplanowana jest na pierwszy weekend września, co oznacza, że do owego wydarzenia pozostał niecały miesiąc. Wobec tak krótkiego okresu, dużym wyzwaniem staje się dopracowanie wszystkich szczegółów.
Do elementów wymagających szczególnej uwagi należy kwestia cateringowa. W chwili obecnej oferta gastronomiczna na stadionie jest bardzo ograniczona. Podczas meczu z Lechią Gdańsk brakowało możliwości nabycia posiłków, natomiast kolejki po piwo zdawały się nie mieć końca. Plany Miejskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji przewidują jednak poprawę tej sytuacji – rozpoczęto już poszukiwanie najemcy dla obecnych na stadionie punktów gastronomicznych. Struktura tych lokali obejmuje pomieszczenie przeznaczone na codziennie działającą restaurację (umiejscowione w trybunie zachodniej) oraz 11 kiosków rozmieszczonych w różnych częściach stadionu, które będą czynne podczas dni meczowych.
Potencjalny najemca musi być gotowy do samodzielnego wyposażenia kiosków i restauracji. Dodatkowo, będzie musiał uzyskać zezwolenie na sprzedaż alkoholu. W regulaminie najmu znalazł się również punkt mówiący o możliwości wprowadzenia zakazu sprzedaży produktów spożywczych i napojów, które byłyby konkurencyjne w stosunku do produktów Orlenu. MOSiR planuje zawrzeć umowę najmu na minimum trzy lata.
Criterium wyboru oferty będzie oparte na dwóch aspektach: 70% oceny stanowić będzie kwota proponowana przez najemcę, a 30% – doświadczenie wynajmującego w prowadzeniu lokalu gastronomicznego o powierzchni co najmniej 200 metrów kwadratowych. Czas pokaże, czy potencjalny najemca zdąży skompletować wszystko przed otwarciem stadionu.